CASCARA

SLADKE POSUŠENE KAVNE JAGODE

Banibeans Cascara Alcatraz

Cascaro bi lahko opisali kot “mešanček” kave in čaja, a po okusu bolj ali manj spominja na čaj. Gre za posušene lupinice kavnh jagod, ki v ekstrakciji s hladno ali vročo vodo pustijo prijetno sadno sladkast okus. Cascara je blag kofeinski napitek, saj vsebuje nekajkrat manj kofeina kot kava in je zato primerna za številne osvežilne napitke. Poleg tega si jo veliko ljudi pripravlja namesto jutranjega zelenega ali črnega čaja. Zaradi velike vsebnosti antioksidantov in nizke vsebnosti kofeina, se po popiti cascari veliko ljudi počuti bolj “sveže“ in z veliko več energije.

Farma od koder prihaja Cascara se imenuje Alcatraz, iz regije Huila v Kolumbiji. Kavo pridelujejo na 5ih hektarjih. Pridelujejo Typico, Bourbon, Geisho in pa Catturo na nadmorski višini nekje med 1700 -1800m. Gre za majhno družinsko farmo, ki prideluje kavo že več kot 20 let. Farma se ukvarja tudi s cuppingom, saj so pred leti ustanovili tudi cupping laboratorij, kjer vsako izmed svojih kav natančno preučijo, s čimer lahko nenehno izbolšujejo kakovost svojega pridelka.

Priprava: cold brew, čaj

Država porekla: Kolumbija

Regija: Huila

Neto teža: 150g

6,50

PRIPRAVA

Cascaro lahko pripravimo  na več načinom. Najbolj priljubljena sta cold brew način (ekstrakcija v ledeni vodi) in pa cascara čaj.


Cold brew

Cold brew način: približno 25-30g Cascare namočimo v 1l vode, ki ji dodamo veliko ledu. Posodo pustimo v ledeni vodi v hladilniku čez noč oz. nekje med 15 – 20 ur. Če uporabljamo vodo, ki je nekoliko toplejša (brez ledu), bo čas eksrakcije KRAJŠI. V tem primeru uporabimo manj cascare, ali pa cascaro namakamo samo nekje okrog 12ur. Ko se je cascara dovolj namočila, napitek odcedimo, dodamo veliko ledu. Po mojih izkušnjah, cascara zelo dobro deluje skupaj z limoninim sokom, sokom pomaranče. Tako dobimo zelo osvežilen napitek, z zelo malo vsebnostjo kofeina, ki pa je poln antioksidantov.

Pomembno: če cascaro namakamo predolgo časa oz. jo namakamo preveč v pretopli vodi, bo cascara pustila grenak priokus. 

Cascara čaj

Cascara čaj: Cascaro lahko pripravimo tudi kot čaj. V 2dcl vrele vode namočimo eno čajno zličko cascare. Pustimo okrog 5 min in čaj je pripravljen. Tudi tu lahko dodamo limono, tudi med je zelo priljubljen. 

Cascara je pakirana v vrečkah, ki so CO2 neutralne. To pomeni, da je podjetje z vlaganjem in tehnologijo poskrbelo, da je izpustov pri priozvodnji kar se da malo. Seveda izpusti kljub temu v majhnih količinah še vedno nastanejo. Podjetje zato financira organizacije, ki pogozdujejo južno ameriko, s čimer je ogljični odtis vrečk in samega podjetja nevtralen oz. negativen.