“Ker se po jutru dan pozna, je pomembno, da dan začenjate s kavo, ki vam je pisana na kožo. Z izbiro najkakovostnejših kavnih zrn Arabica in pazljivo izbranim načinom praženja, izvabim iz vsake kave svojevrstne okuse, brez dodanih arom. Zavezan sem k svetlejšemu praženju, ki zagotavlja bolj mehko in prijetno pitje kave. Na enem mestu lahko izbirate med več kot desetimi različnimi sveže praženimi kavami iz vseh kavorodnih celin, za pripravo doma, kot vam to najbolj ustreza“.

Luka Banovič

Kako se je začela zgodba Banibeans specialty kave?

Zgodba in ideja o znamki specialty kave se je porodila, ko sem imel 16 let. Kave nisem preveč maral, večinoma zaradi okusa. Kava se mi je namreč vselej zdele zelo grenka. Čudno se mi je zdelo, da bi bilo ljudem vseč, če je njihova jutranja kava grenka.

Poglobil sem se v same procese pridelave, pa v praženje in na koncu tudi v pripravo. Ugotovil sem, da lahko na okus res odločilno vplivamo  s praženjem.  Hkrati sem ugotovil tudi, da v Sloveniji primanjkuje specialty coffee mikro pražarn. In zato je pri leta 2018, ko sem imel še vedno 17 let nastala znamka Banibeans.

Počasi sem pridobival vse več znanja o pripravi in praženju in tako tudi nadgrajeval ponudbo in izdelke. In danes stoji, spletna trgovina z res kakovostnimi specialty kavami, ki so vsak teden sveže pražene v Ljubljani, natančneje v Šiški.

Ljubiteljem kave na enem mestu nudim prvovrstno kavo iz vseh kavorodnih celin. Pazljivo praženje zagotavlja razvoj svojevrstnega okusa in arome v kavnih zrnih. Vsak kupec si lahko izbere način mletja kave glede na način priprave, ki mu je najljubši.

Kava, ki jo nudim, je iz najbolj cenjenega kavovca, torej iz arabskega kavovca (Coffea Arabica). Arabica izhaja iz višavja Etiopije, uspeva pa v visokih nadmorskih višinah v predelih ob ekvatorju, kjer je vroče in vlažno. To daje kavi posebno kakovost in vpliva tudi na kvaliteto praženja ter okus in aromo.

Glede na geografsko lego in vrsto prsti, kava med praženjem razvije različne arome in note, kot na primer vrtnica, mandelj, vanilija, citrusi, kakav, tobak….. ,zato je vsaka specifična in posebna. Najbolj sem ponosem ravno na kave iz Etiopije, ki vedno znova presenetijo. Zaradi načina pridelave in lege so namreč prava bomba okusov.

Vizija in misija

Misija Banibensa je omogočiti čim širši množici ljudi pitje sveže in kakovostne kave, hkrati pa ljudi ozaveščati o pomenu pitja kvalitetne kave.

Ljudem želim omogočiti pitje prve trajnostno naravnane skodelice kave v Sloveniji, pri tem pa zasledovati vrednote, ki temeljijo na varstvu okolja in pravični pridelavi kavnih zrn.

Luka Banovič, Banibeans