TEMNO ALI SVETLO PRAŽENJE ?

Nedvomno lahko trdimo, da je praženje najbolj pomemben del priprave kave najvišje kakovosti. Kava se med praženje praviloma segreje na temperaturo okoli 200 stopinj Celzija. Med prvo fazo praženja, se zrna zaradi tlaka in nastalega ogljikovega dioksida napihnejo in zrna začnejo počasi temneti. Zrna postopoma izguljajo težo in postajajo vse bolj krhka. V zadnjem delu praženja, se zrnu bisteno spremeni še kemijska sestava, saj ob praženju nastaja več kot 800 novih spojin in arom, po katerih je kava prepoznavna.

V zadnjem desetletju oz. lažje rečeno v zadnjih letih, se je vse pogosteje začelo postavljati vprašanje, tudi med laiki, ali je močno in izrazito temno praženje kavnih zrn še primerno. Pogosto se vprašamo, kako je mogoče, da ob pitju kave  v gostinskem lokalu okusimo le “zažganost” oz. trpkost, ki je tako neprijetna, da jo v ustih zaznavamo še naslednjih nekaj ur. Vzrok za takšne negativne izkušnje pitja kave, je v praženju. Kava je pogosto preveč temno spražena in posledično neprimerna za pitje.

Prav iz tega razloga smo želeli kavo povzdigniti na nekoliko višji nivo in praženju posvetiti nekaj več časa. Po več različnih  poskusih praženja, se je prav pri vseh kavah pokazalo, da jim bolj ustreza  svetlo praženje. Pri  kavah kot npr. Honduras Maracala, Nicaragua Paraiso in pa Costa Rica San Rafael, je bila razlika med temno in svetlo praženo kavo najbolj očitna. Temno praženje je te kavne poslastice pravzaprav uničilo, hkrati pa se je z daljšim praženjem znižala tudi kakovost kave. Z različnimi metodami praženja smo v kavnih zrnih ”prebudili” arome, ki jih je močnejše (temno) praženje pravzaprav zatrlo. Aroma mandljev pri srednjeameriški kavi San Dominigo AAA je lep primer. S postopnim zmanjševanjem moči praženja, je aroma mandeljev postajala vse bolj izrazita, zavidanja vredno pa je, da smo vse to dosegli brez dodanih arom!!!

V kulinarično razvitih državah se trend praženja kave že spreminja, v Sloveniji pa bomo na tem področju potrebovali še nekaj časa in pa predvsem potrpežljivosti. Nedvomno smo na pravi poti, saj se vse več ljudi zaveda, da svetlo praženje kave bolj povdari pravi okus kave, s čimer lahko iz kavnih zrn izvlečemo bogatejše arome in prijetnejši okus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja